Karácsonyi koncert 2013Az év utolsó dísztermi előadásán, azaz a karácsonyi koncerten idén is láthattuk, hallhattuk a Toldy zenében és énekben jeleskedő tehetségeit.

Az eseményt reklámozó, különböző karácsonyi motívumokkal díszített plakátok már jóval az előadás előtt kint voltak az iskola falain.

A koncertet Tapodi Attila tanár úr bevezetője után egy karácsonyi fuvoladallam nyitotta meg, majd a következő órában egyéni produkciókat, duókat, sőt triókat hallhattunk hegedűn, zongorán, csellón, trombitán, és a már említett fuvolán. A hangszeres előadásokon kívül élvezhettük az énekesek, többféle kórus és egy trió előadását is.

A délután során több nagy zeneszerző jól ismert szerzeményét, mint például Mozart Varázsfuvolájának részletét egy énekes hármas előadásában, Bartók Kanásztáncát zongorán, vagy Bartók Rutén kolomejkáját két cselló hangján szólaltatták meg a zenészek. Ismeretlen szerzők műveiből sem volt hiány, ezek ugyanolyan színvonalasnak bizonyultak, mint az előbb említettek. Felcsendült egy filmzene is. A Titanic című film talán leghíresebb jelenetének zenéjét sokan sokféleképpen előadták már, mi az előadó saját átdolgozásában hallhattuk zongorán.

A kórusok produkciói változatosak voltak, a végeredmény mégis egységes képet alkotott. A többféle felállású kórus (volt külön kórus és elsős kamarakórus) több nyelven is énekelt, latinul, angolul és persze magyarul. A koncert végén - ők zárták az eseményt - közös éneklésre biztatták a közönséget. A műsorlap hátoldalára nyomtatott dalszöveg szolgált ehhez segítségül.

Ez volt az első iskolai szervezésű karácsonyi koncert, amire elmenten. Meglepetésként ért, milyen magas színvonalú előadást tudnak színpadra vinni nemcsak a nagyobbak, hanem az elsősök, másodikosok is. Nem tudok egyetlen produkciót sem közülük kiemelni, mindegyikben volt valami, ami különlegessé tette. Azt hiszem, hogy ezt az egész koncertről is elmondhatom. Azok, akik ott voltak, ízelítőt kaptak a karácsonyi hangulatból. Minden előadónak gratulálok, és persze a Tanár úrnak is, mivel a produkciók nagy részét ő kísérte zongorán, és mert nélküle ez a koncert nem jöhetett volna létre.

kapcsolódó archív cikkek

címkék