Toldys sítábor 2014



A 2013-14. tanévi sítábor - a korábbiakhoz hasonlóan - ismét felejthetetlenül sikerült. Minden perce élmény volt, így nem is tudok kiemelni egyet a sok közül, így az alább olvashatók sem tudják visszaadni azt a hangulatot, amit a toldys sítáborok nyújtani tudnak évről-évre.

Január 19-én reggel 10-kor két busz indult a Batthyány térről a Toldy Gimnázium 92 diákjával és 5 tanárral a fedélzetén. 9 óra alatt értünk le Villachba, Ausztriába, ahol a Jugendhotel Eggerben szálltunk meg. A szálló 2 épületből állt, egyikben 3, 4 és 6 ágyas szobák voltak, mindegyik külön fürdőszobával kiegészítve, néhányhoz még erkély is tartozott. A másik házban az étterem volt található, alagsorában pedig egy szórakozóhellyé átalakított szoba, bárpulttal és tánctérrel felszerelve.

A Top-Gold bérletnek köszönhetően több pályát is használhattunk a Karintiai Sírégión belül. Az első négy napon a Hotel Eggertől körülbelül egy órányira lévő Nassfeld pályát használtuk, a legutolsó, pénteki napon pedig a Gerlitzeni síterepet, szállásunktól csupán 15 percre.

Nassfeld Ausztria 10 legjobb síterepe közé tartozik, távolsága miatt azonban nem olyan népszerű a magyarok körében. Több mint 110 km sípálya, 30 sífelvonó és 10 hütte tartozik hozzá. Ezeken felül a pálya érdekessége, hogy lehetőség van átcsúszni Olaszországba is!

A pályák minősége az első nap nagyon rossz volt, mivel a meleg miatt eső esett a hóra, ami emiatt latyakossá vált, így a lécek rendre leragadtak, elakadtak benne. A többi napon az időjárás hibátlanná változott, a nap szinte mindvégig sütött, semmilyen csapadék nem hullott, a hőmérséklet sem ment -3°C alá.

article_image_5493.jpg

galéria megtekintése

Gerlitzen egy zömében osztrákok által használt síterep. Egy rozoga négyüléses lift szállítja fel a síelőket a hegy tetejére, innen további 6 felvonó segítségével lehet elérni a 60 kilométernyi sípályát. Ottjártunkkor igen kevesen voltak a hegyen, amit a borzalmas idő hatásának lehet tulajdonítani.

Napjainkat reggel 7-kor kezdték a tanárok, ugyanis ekkor volt a kötelező ébresztő. Negyed 8-kor svédasztalos reggeli várt minket az étteremben, ezután gyors öltözés, 8 órai indulás, és 9-re már a sípálya aljához is értünk. A pályákon a felsősök szabadon elfoglalhatták magukat, az alsósok és a síelni, snowboardozni tanulók pedig a tanárok kíséretében töltötték az idejüket. Délután 4-kor a felvonó visszavitt minket buszainkhoz, és visszaindultunk a szállásra. 7-kor vacsoráztunk, ezután pedig szabad foglalkozás volt takarodóig, este 11-ig. Esténként zenés-táncos mulatság szórakoztatott minket, amiben gyakran a tanárok is részt vettek!

A pénteki Gerlitzeni sínap után délután 2 körül indultunk vissza Budapestre, amit szerencsére fennakadás nélkül értünk el, a nagyon rossz időjárás ellenére is.

article_image_5494.jpg

galéria megtekintése

Minden résztvevő tanuló nevében szeretném megköszönni Takács Zoltánnak, Vaskó Balázsnak, Varga Barnabásnak, Ravasz-Gergely Mariannak, Széky Annának, valamint snowboard oktatónknak, Takács Máténak, az orvosunknak és a buszvezetőinknek, hogy ilyen jól megszervezték és lebonyolították az idei sítábort. Végül csak biztatni tudok minden jelenlegi és jövőbeni toldys tanulót, hogy feltétlenül vegyen részt a jövő évi sítáborban, biztosan óriási élményben lesz része!

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék