Ír táncház



A 2014-es Toldy Diáknapok második napján rendeztük meg az Ír Táncházat, amely a korábbi évekhez képest újdonság volt.

Mint ahogy a program neve is mutatja, itt megismerhettük az ír tánc alapjait.

A tánctanulás nagyon jó hangulatban telt, természetesen autentikus zenékkel. Ezen nem csak diákok, hanem tanárok is részt vettek a gyerekekkel együtt, de nekik már több tapasztalatuk volt, mivel már a szalagavatón is ír népi táncot adtak elő.

Először mozdulatokat tanultunk, majd ezeket összetéve egész táncokat alkottunk. Ami igazán tetszett a programban, hogy nem csak táncoltunk, hanem Írországról is megtudhattunk egy keveset. Tudtátok például, hogy Írországban körülbelül 5 millióan élnek, de írek szerte a világban 50 millióan? Vagy hogy az ír-amerikai Michael Flatley a világ leggyorsabb sztepptáncosa?

Mivel az előző nap (március 17.) volt az írek nemzeti ünnepe, a Szent Patrik-nap, a tánctanáraink az ír jelképet, zöld lóheréket viseltek. Amikor erre rákérdeztünk, elmondták, hogy Szent Patrik Írország védőszentje, és ezen az ünnepen felvonulásokat és egyéb érdekes programokat szerveznek. Persze minket is kérdezgettek, felmérték, hogy mennyit tudunk Írországról. A programról kérdeztünk tanulókat is, tetszett-e nekik a program. A visszajelzés nagyon pozitív volt, jövőre is szívesen mennének hasonló jellegű eseményre.

kapcsolódó archív cikkek

címkék