Nagy Balázs az IS-rőlKedd délután megtelt a fizika előadó, diákok és tanárok ültek mindenhol, lépni nem lehetett. A népszerű programra, Nagy Balázs előadására gyűlt össze mindenki.

Az Iszlám Államról és a térségét övező harcokról mindannyian sokat hallunk a tévében vagy olvasunk az interneten, és talán azt is tudjuk, mi a fő indoka a kialakult helyzetnek. De egy problémának (főleg a mai világban) nagyon sokszínű a háttere, ezt akarta nekünk bemutatni Nagy Balázs geográfus, az ELTE egyetemi docense. Útjai során közelről ismerte meg a térség földrajzát, életmódját, népességét, így átfogó képet tudott adni Szíria, Irán és Irak északi térségéről. Az előadás elején átfogó képek kaptunk az egyes országok viszonyairól, és az iszlám vallás két ágának megoszlásáról, majd részenként láttunk képeket a tájegységekről, a környezetről és az ott élő emberekről. Saját képeket vetít, és személyes tapasztalatairól számol be, így közérthetően és érdekesen vázolva fel a témát.

Megkérdeztem néhány diáktársamat arról, hogy mit gondolnak az előadásról, és a következő válaszokat kaptam:

"Mindenki minden évben nagy lelkesedéssel várja az előadást. Nagy Balázs az adott témát mindig részletesen, kidolgozva mutatja be, sosem okoz csalódást."

"Izgalmas volt látni a fotóin és a személyes tapasztalatain keresztül a térséget, és innen megközelítve többet megtudni az Iszlám Államról, és annak a helyzetéről, terjeszkedéséről és korlátairól."

article_image_6694.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

"Mint eddig minden évben, most is hihetetlenül vártuk az osztálytársaimmal a TDN-t, főleg azért, hogy hallhassuk Nagy Balázs előadását. Nagyon megszerettük a humoros, de egyben tudományos szöveggel dúsított előadásait. Ez idén sem változott. Szerintem az egyik legmeghatározóbb az, hogy minden évben a saját tapasztalatairól beszél, valamint az általa lefotózott tájakat, vidékeket tárja elénk. Ezzel pedig egy picit talán még hitelesebbé tudja varázsolni a mondandóját. Számomra ezek a szempontok a meghatározók. Személy szerint nagyon kedvelem az előadásait, és ha nem lesz akadálya, akkor a következő években sem fogom kihagyni."

"Én fotósként főleg a képekre fókuszáltam, azok pedig igazán gyönyörűek voltak. A táj nagyon szép, az pedig igen különleges volt számomra, hogy itt nem a természettől függnek a muzeális értékek, hanem a folyamatos háborúktól és velejáróiktól."

"Nagyon izgalmas és érdekes volt egy olyan témáról többet megtudni, ami elég aktuális és sokat hallunk róla mindenhol, és így áttekintően elmondva érthetőbb lett. A képek nagyon jók voltak, főleg a parlamentes-tányéros."

article_image_6695.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

"Fontosnak tartottam, hogy ez idei előadást sokan megnézzék az iskolából, hiszen bőven volt mit tanulni belőle, átlátni a konfliktust. Mindenki számára érthetővé tette a helyzetet, és nagyon előnyösen, objektív nézőpontból közelítette a témát. Különösen tetszett nekem, ahogyan a saját fotóival tűzdelte meg a prezentációt, így mi magunk is végigjárhattuk útját, betekintést nyerve az ottani népek hétköznapi életébe."

Köszönjük szépen a nagyszerű bemutatót, reméljük jövőre is találkozunk!

article_image_6696.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék