Népek napja 2015Hagyományainknak megfelelően idén is megrendeztük a népek napját.

I. Egyiptom

Az idei tanévben a 2.a osztály jóvoltából közelebbről megismerhettük az egyiptomi kultúrát. A tanulók jellegzetes egyiptomi jelmezben, és a korra jellemző sminkben fogadták az érdeklődőket. Az előadás keretében 3 témáról hallhattunk. Az első rész a piramisokról szólt, amelyben közelebbről megismerhettünk a csodás, óriási, több tízezer éves építményeket. A másodikban a mumifikálás rejtelmes szokásait tárták fel előttünk. Az utolsó előadás az Észak-Afrikai ország mai helyzetét mutatta be. Az előadások alatt váratlanul, a szekrény mögül egy "múmia" riogatta a közönséget, kisebb-nagyobb sikerrel. A teremben különböző megállókat hoztak létre, ahol hennafestésre, illetve különböző egyiptomi ételek (magvak, pita, falafel, baklava) megkóstolására volt lehetőség.


II. Hollandia

A 3.b osztály Hollandiát igen látványos, egyedi módon mutatta be; ahogy beléptünk az ajtón, tulipánokkal borított terem tárult a szemünk elé, illetve minden tanuló egy narancssárga ruhadarabot viselt, ami az uralkodóházat szimbolizálta. Elsőként egy fiú és egy lány tanuló, király és királynéként mutatkozott be, és üdvözölték a nézőket hollandul. Ezután a hollandok biciklikultúrájáról hallhattunk előadást, majd az ország művészi hátterét bemutatva híres festőkről meséltek a tanulók. A terem egyik pontján holland specialitásokat lehetett megkóstolni, illetve tehéntejet inni, melyet egy tehénnek öltözött diák kínált fel.

article_image_6828.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése


III. Cigány kultúra

A cigány kultúrát a 4.a osztály ismertette meg velünk. Három kis videóval készültek, az első egy összefoglaló volt az ősi cigány szokásokról, míg a másodikban néhány ismert sztereotípiát egészítettek ki. A harmadikban a cigány zenéről hallhattunk pár szót. Ezek után egy egyéni előadást hallhattunk Mezei Zsombortól, aki a cigányok rokoni kapcsolatairól beszélt, amik erősen eltérnek a megszokottaktól. Majd egy krumplipucoló verseny vette kezdetét, melynek győztese egy fel nem fedett díjjal lett gazdagabb. A verseny szurkolóinak pogácsát és csokitortát kínáltak fel, illetve karkötő készítésére volt lehetőségük. Amik igazán érdekessé tették a 4.a előadását, azok az ajtóra lógatott cédulák, melyeken cigány szavakat olvashattunk, hátoldalukon pedig magyar megfelelőjüket. (pl. teja-tea, bakriso-bárány, csájol-tetszik)

Összegezve az idei népek napja rendkívül színes és találékony volt az általunk megkérdezett látogatók véleménye szerint is.

article_image_6829.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó archív cikkek

címkék