Osztályszínjátszó Fesztivál - AbigélAz előadás előtt szerte az iskolában már láthattuk a 3.a osztály darabjának, az Abigélnek a plakátjait, melyeket a könyvből jól ismert részlet díszített: "Ne ontsátok értelmetlenül a magyar vért! A háborút elvesztettük. Őrizzétek meg fiaitokat egy értelmesebb jövőnek!"

A sokak által ismert Szabó Magda-művet, az Abigélt állította színpadra az idén először játszó 3.a, amelyben ötletes megoldásokat, és fantáziadús megvalósítást láthattunk.

A darab Árkodon játszódik a II. világháború idején. Vitay tábornok lányának életét mutatja be a szigorú, vallásos intézetben, ahol Gina eleinte rosszul érzi magát, szökni próbál. Mikor később apja elmondja az intézetbe íratásának valódi okát, megpróbál osztálytársnőivel kibékülni, és beilleszkedni ebbe a csöppet sem egyszerű életbe, melyet minden oldalról szabályok kötnek meg.

Ha nagy bánatuk van, csak egy segítőtársuk akad, az épület kertjében álló antik szobor, Abigél. Ginának is többször kell segítségért fordulnia hozzá, utoljára akkor, mikor az addig a szerelmének hitt Kuncz Ferenc hadnagy akarja Ginát az iskolából kihozni, hogy apját vele tudják zsarolni. Végül a bolondos egykori diák, Horn Mici segítségével szökik meg, aki végezetül rávezeti Georginát, hogy valójában Abigél nem ő, hanem az eddig lenézett Kőnig tanár úr.

Mivel a 3.a osztálynak egy sokak által jól ismert és kedvelt darabra esett a választása, nehéz dolga volt, mivel nagy volt az elvárás az előadással kapcsolatban. A körülményekhez képest, mivel a mű színpadi változata jóval hosszabbra volt tervezve, jól megoldották a problémákat: bár sokat kellett húzniuk a szövegből, még így is érthető és nyomon követhető volt a cselekményszál, ámbár helyenként jól megdolgoztatták a néző figyelmét.

image_002-2015-12-09-08-57.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

De így is tudtunk a színészi játékra, a díszletre és az ötletes megoldásokra figyelni. Annak ellenére, hogy az osztály először állt színpadra, nagyon erős társulatot láthattunk, többnyire pontos szövegtudással és színpadi képpel, ami ennél a darabnál különösen fontos volt. Mivel a cselekmény sok helyszínen játszódik, ezt is jól megoldották: gyakran egy-egy kisebb jelzéssel hozták a közönség tudtára, hogy változott a helyszín.

Számomra két igazán érdekes és izgalmas megoldás volt, amit mindenképp megemlítenék. Egyrészt maga az Abigél szobor, melyet gyönyörűen megfestettek, és a színpad hátsó, középső részében helyeztek el, kezében egy kis tartállyal, ahonnan Gina (Nyirády Loretta) mindig a megfelelő időben kivette az üzeneteket, amelyeket a szobortól kapott. Másrészt az a jelenet, amikor Georgina a szerelmével, Kuncz Ferivel (Lajer Máté) beszélget. Nehezen tudtam elképzelni az előadás előtt, hogy miként lehet egy színpadon egy kaput megjeleníteni, melynek mindkét oldalát egyszerre kell látnunk. De ezt az akadályt is sikerrel vette a 3.a osztály. Ötletesen oldották meg a problémát a rendezők: Sengler Anna, Várady Szabó Kata és Pintér Zsófia. Behúzták a függöny egyik felét, és míg Gina a színpad széléről beszélt szerelméhez, addig Kuncz hadnagy a színpad előtt állva válaszolt neki.

Érdemes még szót ejteni a színészi játék színvonaláról: a szereplők tisztában voltak a megformált személyek karakterével és azok darabbeli jelentőségével. Kiemelném Posta Anna Sárát, aki Zsuzsanna testvér szerepébe bújt. Tökéletesen adta át a szigorú, mégis kedves, következetes és jószívű diakonissza karakterét, amelyet még inkább hitelesített a többi karakternél is megfigyelhető, szerephez illő jelmez.

image_003-2015-12-09-08-57.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

Valamint megemlíteném a Vitay tábornokot alakító Borossa Balázst, aki élethűen játszotta a kemény kiállású katonát. A darab egy fontos pillanata volt, mikor a történet pár percre elfordult Árkodról, és a tábornok vallatását láthattuk, amikor is a néző teljesen át tudta érezni Vitay nehéz helyzetét.

Összességében egy jól összerakott darabot láthattunk, ahol a sok helyszínváltás miatt csak néhány helyen akadt meg az előadás. Az érdeklődő közönségnek kitűnő rendezői munkával, színészi alakításokkal és színpadi megoldásokkal teli, élvezetes előadásban volt része.

Nagy lelkesedéssel várjuk a 3.a osztály jövő évi előadását!

image_004-2015-12-09-08-57.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

Az osztályszínjátszó fesztiválokkal kapcsolatos cikkek ide kattintva érhetők el.

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék