Osztályszínjátszó Fesztivál - Az ügynök halálaA korábbi évek sikerei miatt most is mindenki nagyon várta az 5.a idei bemutatóját, ami szerintünk a színjátszófesztivál legjobban sikerült előadása lett.

Egy amerikai középosztálybeli család tragikus történetét mutatja be Arthur Miller 1949-ben írt „Az ügyök halála” című drámája.

Willy Loman hatvan éves, utazó ügynök, aki belefáradt a folytonos utazgatásba, a sikertelen üzletkötésekbe, az egyre romló körülményekbe és fiai (Biff és Happy) céltalan életvitelébe, és emiatt az őrület határára került. A feszült otthoni hangulat felelevenítette benne a korábbi családi sérelmeket, és ez egy szörnyű tettre vezette.

A darabválasztás merész, hiszen főleg párbeszédek vagy monológok alkotják, nem történnek benne látványos események, amik felkelthetnék a nézők figyelmét, de a szereplők kiváló alakításaikkal olyan feszült hangulatot teremtettek, hogy a légy zümmögését is hallani lehetett - volna - a díszteremben.

A rendező páros - Fazekas Áron és Tihanyi Dóra - fantasztikus munkát végeztek a látványvilággal, a fényjátékkal és a tér kihasználásával. A „flashback” (fénytechnikai) megoldásoknak köszönhetően jól követhető volt, hogy mikor melyik térben és időben játszódnak a jelenetek.

image_002-2015-12-10-16-34.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

A két technikus - Rónai Bálint és Bárczy Barnabás - mind a két előadáson pontosan kezelték a vezérlőket.

Vass Gergely és Csillag Dalma káprázatos és ötletes látványvilággal ejtették ámulatba a nézőket, például a helyszínváltások átláthatóságát megkönnyítő, forgatható díszletekkel.

Minden szereplő hibátlanul alakította karakterét, még az epizódszereplők - a „csini csajszik”, Fáskerti Dóra és Kovács Borbála, a humoros pincér, Szilágyi Zoltán, illetve a főnököt játszó Bruinsma Dániel - is a lehető legtöbbet adták hozzá az előadás sikeréhez.

image_003-2015-12-10-16-34.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

A naiv szeretőt Földvári Sába, az eleinte kicsit idegesítő, de nagyon szerethető Jenny karakterét Horváth Flóra pompásan játszotta el. A sikeres szomszéd szerepét Wéber Domonkos kapta és - hasonlóan az előző évekhez - idén sem csalódtuk benne. Körömi Csongortól pedig Ben bácsiként láttunk, mint mindig, most is kifogástalan alakítást.

Az előadás a családot alakító diákokon állt vagy bukott, és amit láttunk, az felülmúlta minden elképzelésünket.
Hajas Eszternek mint Lindának nehéz feladat jutott, kevés szövege ellenére reakcióival, némajátékaival és aggódó pillantásaival is éreztetni tudta a család tragikus helyzetét.

Bácskai-Nagy Barnabás Happyként nyújtott alakítása - eleinte az elnyomott kisebb testvérként, később pedig a megfelelni akaró nőcsábászként - felejthetetlen.

image_004-2015-12-10-16-34.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

Szelényi Bence zseniális karakterfejlődést mutatott be Biffként. A kezdetben álmodozó kisgyerekből egy realista, de sikertelen felnőtté vált, mindeközben a legváltozatosabb érzelmeken ment keresztül.

Láng Györgynek mint Willynek volt a legnehezebb feladata, hiszen akár egy jeleneten belül, vagy akár csak egy mondatban kellett érzelmi hullámzásokat bemutatnia. Le a kalappal előtte!

Köszönjük az 5.a-nak az évek során bemutatott A padlás, A csendestárs és Az ügynök halála előadásokat.

image_005-2015-12-10-16-34.jpg

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

Az osztályszínjátszó fesztiválokkal kapcsolatos cikkek ide kattintva érhetők el.

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék