Útjára indult a Toldy Estek sorozatOktóber 26-án tartottuk - a hagyományteremtés szándékával - a Toldy Estek programsorozat első eseményét.

A rendezvényt megálmodója és háziasszonya, Perényi Csilla tanárnő egy olyan közösségi térnek tervezte, ahol a Toldyhoz bármilyen szállal kötődő, beszélgetni, együtt gondolkodni kész diákok és felnőttek kellemes légkörben megvitathatnak egy-egy aktuális témát.

Az első este vendége Orosz Györgyi, a Hősök Tere kezdeményezés vezetője volt, aki arra igyekezett rávilágítani, hogy gyakran a segitőkészségünk azért nem vezet valódi cselekvéshez, aktív segítségnyújtáshoz, mert nem tudunk átlépni bizonyos küszöböket, amelyek megakadályoznak bennünket ebben. A modern szociálpszichológia eredményeit felhasználva igyekeznek feltérképezni  azokat a tényezőket, amelyek az ilyen váratlan krízishelyzetekben aktivizálnak, vagy éppen megbénítanak bennünket. Az est résztvevőit  is arra bíztatta, hogy idézzük fel azokat a helyzeteket, ahol talán valakinek a segítségére siethettünk volna, ha ki tudjuk iktatni ezeket a gátló tényezőket.

A téma valamennyiünkben sok-sok emléket és gondolatot ébresztett, hiszen hétköznapjainkban gyakran válunk az elesettség, a kiszolgáltatottság tanuivá, és jó lenne hinni abban, hogy a megfelelő cselekvéssel, legyen bármilyen kis lépés is, áttörhetjuk a közöny falát és valakinek, ha csak percekre is, de a támaszaivá válhatunk.

Nekem erről  szólt ez az első este. Biztos vagyok benne, hogy mindenki más-más gondolatokat vitt haza magával. Amit azonban talán valamennyien magunkkal vittunk, az a közös gondolkodás, a megérteni akarás és az új gondolatok iránti nyitottság élménye.

img_5729-2016-11-03-08-09.JPG

Perényi Csilla és Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

Az első est közönségében tanárok, szülők, jelenlegi és öregdiákok egyaránt képviseltették magukat, és ez különösen gazdaggá tette az est során felmerült szempontrendszert. Köszönet a kiváló szervezésért Perényi Csilla tanárnőnek és segítőinek. Hiszek benne, hogy évente egyszer ezeken az esteken ugyanígy megállunk majd a hétköznapok rohanásában és felelősen gondolkodva körüljárunk egy-egy fontos témát, ahogy most tettük. Tanárok, diákok, szülők, barátok – toldysok.

kapcsolódó archív cikkek

címkék