Osztályszínjátszó Fesztivál - VáróteremMi vár a halál után? Bizonyára sokunkat foglalkoztatta már ez a kérdés. Most Békési Emese fantáziáját mozgatta meg az 5. a-ból.

A darab fő témája a halál utáni „útba igazítás”. Más-más vallású emberek különböző módon halnak meg és ennek megfelelően mindenki tovább jut a saját paradicsomába/poklába. A történet egy szobában kezdődik, ahol néhány ember várja a nyitást. Van egy recepciós, aki semmit sem csinál és egy takarító, aki folyton morog. Első látásra egy kórházi váróteremnek tűnik, de hamarosan megérkezik 3 isten, akik a tovább juttatásért felelősek.

Az istenek különböző vallásokból valók: egyiptomi kobra istennő, germán főisten és Pallas Athéné, valamint Zeusz volt a morcos gondnok. Ők azok, akik elküldik a halottakat az adataik alapján a megfelelő helyre. Különböző múltú emberekkel találkozhattunk. Volt az univerzumban hívő öngyilkos, keresztény, tömeggyilkos és ateista. Találkozhattunk még Szent Péterrel, Luciferrel és egy dzsinnel. A legkülönösebb szereplő mégis egy élő volt, aki eltűnt lányát kereste. Az aggódó apuka a sok izgalom után megtalálta a gyerekét (sajnos). Ugyanis a kislány belépett a váróterembe.

Habár a darab befejezése végül is szomorú volt, és maga a darab is rejtett magában némi sötét hangulatot (hiszen a szereplők mind halottak), mégis rengeteg humor volt benne. Az összes poén csattant, a közönség nevetve díjazta az összeset. Remekül kihangsúlyozta a történetben rejlő tragédiát, de nem vitte túlzásba. Az összes eltávozottnak végül mosoly ült ki az arcára. A darab nagyszerűen egymás mellé állította a vallásokat, és a közönséget is elgondolkodtatta: vajon melyiknek van igaza?

Sok jó ötletet láthattunk ebben a darabban, nekem mégis a legjobban az tetszett, hogy minden embernek megállt a halála pillanatában az órája, és ez alapján tudták kitölteni az adatait.

dscn5182-2016-12-22-07-34.JPG

Varga Barnabás felvételegaléria megtekintése

Mindenki remekül játszott, nem is tudnék embereket kiemelni. Az 5. a előző 2 évben bemutatott darabjainak hatalmas sikere után most sem csalódtunk bennük. Nekem a 2016-os színdarabok közül talán ez tetszett a legjobban, hiszen súlyos témákról esett szó, könnyed humor kíséretében. Gratulálok a színészeknek, a technikusoknak, a rendezőknek és főleg az írónak! Felejthetetlen előadás volt! 

kapcsolódó archív cikkek

címkék