A Toldy Egyiptomban70-es években készült fényképek, képeslapok, filmtekercsek, dokumentumok alkotják a 2015-ben elhunyt Rajky Emma tanárnő toldys hagyatékát.

A megannyi ritkaságszámba menő fotó mellett, amelynek többségét Rajky tanárnő készítette, egy újságkivágás tűnik a legegzotikusabbnak. A cikk a Hungarian Digestben jelent meg az 1970-es években. A képen fizikaóra zajlik, egy diák kísérletet végez, a táblán áramkör, a kép bal oldalán Rajky Emma. A kép alatt Rajky Emma kézzel írott megjegyzése: Pattantyúsné (Babi) hozta nekem Egyiptomból (Toldy gimnáziumi felvétel). Pattantyúsné a Bagi Ilona Leánygimnázium tanára, későbbi igazgatója, Rajky Emma ottani kollégája volt. Az újságkivágás hátoldalán egy angol nyelvű interjú részlete maradt fent, amely a magyar érettségi reformokról, valamint a diákok terheinek tervezett csökkentéséről szól. A fénykép publikálásának körülményeit homály fedi.

Rajky Emma tanárnő fényképeit ezúttal közkinccsé tesszük mindazoknak az érdeklődőknek, akik visszarepülnének a Toldy Gimnázium 1970-es évekbeli életébe. Osztálykirándulások, tanórák, ballagások elevenednek meg előttünk. Kellemes szórakozást!

A hagyatékot Fáy Krisztina, a tanárnő unokahúga ajándékozta iskolánknak. Nagylelkű adományát ezúttal is hálásan köszönjük.

img_3537-2017-03-11-20-51.JPG

galéria megtekintése