Osztályszínjátszó Fesztivál – CandideGaramvölgyi Bálint alaptalannak bizonyuló előzetes aggodalmairól írt a 4. b előadása kapcsán.

A 4. b tavalyi előadása után egy kis félelemmel ültem be az ideire, hiszen a nagysikerű Tíz kicsi néger magasra tette a lécet. Az általam megkérdezett diákok és szülők egy ugyanilyen jól összerakott és humoros komédiát vártak a krimi után. Amint hallottam, eleinte gondok voltak rendezés terén és az idő hiányával is. Így nem lepődtem volna meg, hogyha egy kevésbé sikeres darabot láttunk volna. Azonban kell az a „volna”, mivel a kezdeti fázisban jelentkező problémák ellenére olyan produkciót láttunk, ami szerintem a múlt évi előadást is felülmúlja.

Akárcsak tavaly, most is remek darabot választottak az adott műfajon belül. Emellett színészi oldalon is zseniális alakításokat látunk. Az első nagy gratuláció véleményem szerint Nagy Ádám narrátornak jár, aki végig a színpadon van, és folyton reagál az eseményekre, helyenként túlozva, ami sok vicces pillanatot okozott számomra, nagyon jól kezelte ezt a nehéz szerepet.

Kárpáti Barnabás, azaz Candide a sok szöveg ellenére sem rontott, és színészi alakítása is meggyőző volt. Partos Andrist is kiemelném, aki szinte erőfeszítés nélkül tudott szerepet változtatni (földönfutóból előkelő tudóssá), és Pangloss mester jellemének humorát is eltalálta. Természetesen megemlíthetném még Osztrovszky Pétert Cacambo vagy Lemesánszky Maját Kunigunda szerepében, hiszen mindketten remekül alakítottak.

Külön dicséret jár a rendezőnek, Bucys Tóninak, aki remekül használta ki a rendelkezésre álló teret (például a bolgár-avar harc során), valamint a fények és a zene összhatását, a vihar jelenet során. A sok helyszín közötti mozgás is teljesen érthető volt. Egy külön kis humor volt számomra, hogy az első sorban ülve láttam, ahogy Martin, Kocsa-Pillmann Móric, az örök pesszimista éppen Voltaire Candide című művét olvassa.

2-2017-11-26-05-59.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

Összességében csak gratulálni tudok az osztálynak, mivel egy elképesztően megszervezett, hibátlan és humoros darabot sikerült színpadra vinniük. Remélem a jövő évi előadás is beállhat majd a sorba.

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék