Osztályszínjátszó Fesztivál - Hyppolit, a lakájA 3. a előadásáról Seres Botond írt kritikát.

2017. november 23-a és 24-e nem csak azért jeles dátum a naptárban, mert a hónap utolsó előtti csütörtökéről és utolsó péntekjéről beszélünk. Ennél sokkal fontosabb napok ezek, főleg a 3. a számára, hiszen az osztály tagjai először adhatnak elő darabot az osztályszínjátszó fesztiválon. Visszaemlékszem, mikor nekünk volt az első előadásunk. A színpadra lépés előtti izgalom, a taps utáni megkönnyebbülés és boldogság. Felülmúlhatatlan érzés.

Az 1930-as évek egyik nagy klasszikusát vitték színpadra. A mű meghatározó része a humor és azok az apró fordulatok, amikre a néző sokszor nem is számít. A túlzással és abszurd (már-már bugyuta) megszólalásokkal megfűszerezett darab elérte a hatását, ugyanis a közönség szinte minden jelenetet tapssal és nevetéssel díjazott.

Schneider úr (Tóth Hunor), felesége (Gyulai Blanka/Vidor Eszter) és lányuk, Terka (Körtvélyessy Kata/Torma Noémi) egy tehetősebb családot képviselnek, ám a látszat néha csal. A gazdagságot csak megelőlegezik maguknak, hiszen lányuknak azt a jövőt szánják, hogy hozzámegy a főtanácsosnő unokaöccséhez, Makátshoz (Maresh Kornél), ezáltal lenne ő Budapest egyik leggazdagabb lánya. Ez az alaphelyzet, amelyből kiindulva rengeteg apróbb fordulat bonyolítja a cselekményt.

A címszereplő Hyppolitot (Fazekas Zalán), akit azért veszik fel, hogy még jobban fent tudják tartani a tehetős lét látszatát. Természetesen a bonyodalmak többségét az ő megjelenése okozza, hiszen a jólétet képviselni vágyó család jó pár „utasítást” kell betartson a lakáj javaslatára.

3-2017-12-03-06-45.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

Néhány feszült helyzet is kialakul, melyek természetesen humorral, viccek egész sorával vannak lefedve, hisz egy nagyon komikus vígjátékról beszélünk. A történet végén minden a normális kerékvágásba kerül, már amennyire beszélhetünk ennél a darabnál „normális helyzetről”.

A 3.a osztálya zseniálisan megoldott mindent. A színpadon hetek és hónapok kemény munkája volt látható. Összeszedettség és sokak meglepetésére a profizmus itatta át az előadást. Hihetetlen színészi alakítások, remek darabválasztás, bravúros rendezői megoldások, gyönyörű díszlet… Ennél sokkal több nem kell egy jó előadáshoz. A technikusoktól kezdve, a kellékeseken és szereplőkön át, egészen a rendezőkig mindenki megérdemli a dicséretet.

Mindenki beleadta a maximumot, ami meg is látszott, nem véletlen volt óriási sikere a darabnak.

4-2017-12-03-06-45.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

Külön szeretném kiemelni Tóth Hunort, aki egészen elképesztő magabiztossággal és profizmussal alakította Schneider urat, akit a nagysikerű filmben Kabos Gyula játszott. Azt hiszem, teljes mértékben felnőtt a feladathoz, gratulálok neki.

Nagyon biztató kezdés a 3. a osztálytól a jövőre nézve, csak így tovább, kíváncsian várjuk a jövő évi előadást.

5-2017-12-03-06-45.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó archív cikkek

címkék