Osztályszínjátszó Fesztivál - TávozásSeres Botond írása utolsóként készült el az idei fesztivál darabjairól szóló értékelések sorában.

Rögtön a színjátszó fesztivál első két napján ( azaz november 17-én illetve november 20-án ) lehettünk szemtanúi az 5. a előadásának. Utolsó színjátszós évükben Václav Havel: Távozás című színműjére esett a választásuk.

A történet Dr. Vilém Rieger volt kancellár kertjében játszódik, amelyet úgy érzékeltetett a szereplői gárda (illetve a rendezők ), hogy rengeteg növényt és egy egyszerű kerti asztalt helyeztek el a színpadon, és mindig e köré ültek le a szereplők. A játék folyamán, többször is „eleredt” az eső, amit esernyőkkel és hangeffektusokkal mutattak be.

A volt kancellár szerepében Pavicic Pétert láthattuk, aki tavalyi zseniális szereplése után idén sem engedve a színvonalból ismét hatalmas beleéléssel alakította szerepét.

A főszereplők közé sorolnám még Irénát, Rieger exbarátnőjét, aki kissé tapadós és hisztérikus, de ugyanakkor még mindig fülig szerelmes a kancellárba. Ebbe a szerepbe Cook Rebeka ( Becky ) bújt, és könnyedén véve az akadályt remekül át tudta nekünk adni a szereplő személyiségét.

Szeretnék kiemelni egy másik karaktert, aki ugyan csak egy kisebb mellékszereplőt képviselt, de szerintem az egész közönség jót mulatott rajta. Nem másról van szó, mint Albínról  a kancellár vejéről. Ilcsik Dániel vállalta el a - laikusnak egyszerűnek tűnő - szerepet, és tökéletesen megtestesítve adta el a „néma” papucsférjet.

De miről is szól maga a cselekmény? A kancellár lemond, és ennek köszönhetően az állam ki akarja lakoltatni Riegert és családját az állami villából. Persze ez nem történik bonyodalmak nélkül, hisz mindenki nagyon ragaszkodik a házhoz. A konfliktusokból adódóan például Iréna elhagyja a volt kancellárt, és maga Rieger pedig enyhén szólva megőrül. Természetesen a darab végén kiköltöznek a házból, és Vastík Klein helyettes, későbbi alelnök költözik a helyükre.

Véleményem szerint méltó módon „búcsúzott” a fesztiválban való részvételtől az osztály, és az elmúlt 2 év darabjaihoz hasonlóan idén is egy remekművet láthattunk Máraligeti Flóra és Antal Melinda rendezésében.

 

kapcsolódó archív cikkek

címkék