Kérdések a fejünk felett - Toldy Estek másodszorBeszámolók és film a rendezvénysorozat idei eseményéről.

Ahogy egy tanár látta

Milyen lesz a jövő munkahelye? Milyen foglalkozások lesznek a biztos jövő zálogai? Melyek esnek áldozatul az egyre növekvő automatizálásnak? Kérdések, amelyekre ma még csak keressük a választ, holott megfelelő életstratégiánk kialakítása szempontjából létfontosságúak. Ezek a kérdések álltak a Toldy Estek 2017. október 25-i második rendezvényének középpontjában, és ezeket jártuk körül meghívott előadónk Gazsi Zoltán segítségével.

Gazsi Zoltán az Eisberg Kft ügyvezető igazgatója, és mint egy sikeres vállalati modell kidolgozója saját példáján keresztül mutatta be – számos filozófiai és pszichológiai kitekintéssel – miként lehet egy monotonnak és lélektelennek tűnő munkafolyamatot emberszabásúvá, motiválóvá, "közös üggyé" tenni. Pszichológus feleségével együttműködve vállalatirányítási szemléletébe beolvasztja azokat a személyiségcentrikus elemeket, amelyek kulcsot biztosítanak kinek-kinek a személyes motiváltságához, pozitív attitűdjéhez. Az általa képviselt LEAN menedzsment elsősorban a hozzáadott értékre koncentrál, akárcsak mi az iskolában és a jelenlevő szülők is a maguk szakterületén.

A közönség körében helyet foglaló szülők, diákok, tanárok valamennyien találtak olyan vetületeket ebben a kérdéskörben, amelyek az ő személyes életükben is érvényesek. Felmerültek a pályaorientáció, az ideális munkahelyi környezet, a komfortzóna, és az abból való kilépés kérdései.

img_9594-2017-12-20-08-02.JPG

Perényi Csilla felvételegaléria megtekintése

A vendég nem jött üres kézzel, kaptunk az általuk szponzorált egészséges életmódra buzdító gyerekzene-kazettából, és sok-sok finom saláta is került a közös asztalra a vendégek által hozott házi sütemények mellé.

Az előadást követő sütizés és salátázás során aztán kisebb körökben beszéltük meg a felvetődött izgalmas problémákat. Ha megválaszolni nem is tudtuk azokat a bizonyos fejünk felett lebegő kérdéseket, már a róluk való gondolkodás is komoly szellemi időutazás és intellektuális kaland volt.

Miközben a résztvevők nevében megköszönöm Perényi Csillának, az Est háziasszonyának a remek szervezést, remélem, hogy a Toldy Estek a jövőben is hasonlóan inspiráló beszélgetéseknek ad majd teret.

img_9598-2017-12-20-08-02.JPG

Perényi Csilla felvételegaléria megtekintése

Berkó Judit

Ahogy a diákok látták

Az immár hagyománynak tekinthető Toldy Estek idei meghívott vendége Gazsi Zoltán volt, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az előadást vegyesen tekintették meg toldys szülők, tanárok és diákok is. Az előadást a Toldy dísztermének falai között hallgathattuk végig, amelynek a végén állófogadásban részesültünk, amelyen az Eisberg termékeit és a szülők sütijeit volt lehetőségünk megkóstolni.

img_9933-2017-12-20-08-02.PNG

Perényi Csilla felvételegaléria megtekintése

Már az előadás címe is nagyon izgalmasan hangzott, “A változás a jövő útja? Fejünk felett a kérdőjelek?”, de az előadás még lehengerlőbben izgalmasra sikeredett. Hallhattunk arról, hogy az autóiparból eredő Lean módszert hogyan implementálják a kisebb cégek, ezzel ösztönözve alkalmazottaikat a teljes erőbevetéssel járó, motivált munkára és hozzáállásra. Ezt Zoltán az Eisberg cég belső hálózati kutatásain alapuló döntéshozatali mechanizmusán keresztül mutatta be. Ezenfelül szó esett a jelenlegi munkaerőhiányról az iparban és a robotizálás térnyeréséről és lehetséges veszélyeiről is. A mi érdeklődésünket leginkább a hálózati kutatás keltette fel, amiből megtudhattuk, hogy a központi szerepet betöltő csomóponti emberek milyen szerepet játszhatnak egy iskola vagy egy cég működésében. Az előadás végén lehetőségünk nyílt kérdéseket feltenni.

Az előadás befejeztével átvehettük az Eisberg által gyártott promóciós ajándékokat, és megválaszolatlan kérdéseinket feltehettük Gazsi Zoltánnak, aki készséggel megválaszolta őket.

Szeretettel várjuk a jövőbeli Toldy Estek előadásait is és melegen ajánljuk diáktársaiknak a részvételt. A diákság nevében köszönjük a szervezést Perényi Csilla tanárnőnek.

Posta Donát, Vojnits Péter

Az eseményről Perényi Csilla tanárnő által készített film:

kapcsolódó archív cikkek

címkék