Toldys nem ír kritikátOk nélkül. Góg Lili (4. b) írása.

Az 5. a színdarabja. Ez volt az utolsó alkalmuk, hogy a díszterem színpadára álljanak, egy olyan darabbal, amely méltó lezárása lenne a színjátszó karrierjüknek. A tavalyi előadásukkal nagyon magasra tették a lécet, ezért kíváncsian vártam, hogy idén mivel rukkolnak elő.

Kedd, 16 óra. Kezdődik.

Az állatok (amelyek különböző társadalmi szinteken álló embereket testesítenek meg), nagyon jól mutatták be, hogy hogyan is alakul át egy látszólag békés társadalom kemény diktatúrává. A történet Mr. Jones farmján játszódik. A gazda sok állatot tart, nem foglalkozik velük, jószágai alultápláltak, fáradtak, sorra kerülnek vágóhídra.

Az öreg disznó álmában megjövendölte a forradalom eljövetelét, és halála előtt átadta minden tudását társainak. Bölcsessége nagy hatással van a többiekre. Elhiszik, hogy van egy szebb, egy másik világ is, ahol az állatok jobb bánásmódban részesülnek. Elűzik a tulajt, és megalapítják az Állatok Köztársaságát.

Az általuk létrehozott 7 törvényből a mű végén már egyet sem tartanak be. Az emberektől való különbség (amit az egyik legfontosabb szabálynak fogalmaztak meg) érvényét veszti.

Ez egy nehéz darab, bonyolult szereposztással, kemény mondanivalóval. Lehet, hogy nem minden jött át a nézőnek, de aki olvasott már Orwellt, tudja, hogy színpadra vinni bármely művét igen összetett és nehéz feladat. Az 5. a-nak azonban ez is sikerült.

Sok dolgot máshogy oldottak meg, mint ahogy azok a könyvben voltak. Kisebb-nagyobb dolgokat kihagytak, de számomra ezek mégsem okoztak hiányérzetet.

Táblákkal, zenei aláfestésekkel, és a fények ügyes használatával színesítették az előadást. Én mégis úgy érzem, hogy a színdarab nem a sok díszlet, vagy a jelmezek, hanem a szereplők által jól megformált karakterek miatt volt ennyire hatásos.

A színészek minden kis apróságra figyeltek. Értettek, hogy mekkora jelentősége van a kimondott szavaknak, apró gesztusoknak. A komoly részeket néhol egy-egy vicces jelenettel, például egy érdekes, nem koreografált tánccal, vagy pár frappáns beszólással bolondították meg.

A könnyed pillanatok ellenére végig érződött a feszültség, a félelem. Látszott egyes állatok fején az értetlenség, másokén a kétségbeesés. A disznók vonásaiból pedig jól kivehető volt a mohóság, a hatalom szeretete.

Összességében egy jól megrendezett előadást láthattunk.

Gratulálok, elvtársak!

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó archív cikkek

címkék