Toldysok Amerikában!Idén nyáron négy toldys diáknak lehetősége nyílt reprezentálni iskolánkat és Magyarországot egy amerikai nemzetközi versenyen, melyet a Future Business Leaders of America szervezett.

Az FBLA történetében másodszor juthatott ki hazánk Amerikába, amelyet idén a texasi San Antonióban rendeztek meg. Az Edwin és Evelyn Bodoni által alapított non-profit Global Outreach FBLA jóvoltából lehetett jelen idén is Magyarország - ők szervezték a toldys, illetve az egyesült államokbeli versenyünket, valamint az utazásunkat. Munkájuk újabb gyümölcse, hogy idén Tanzánia első ízben képviseltethette magát az FBLA döntőjében. Ennek eredményeképpen az utazás és a teljes program alatt a tanzániai diákok és kísérőik társaságát élvezhettük intenzív eszmecserét folytatva országaink kultúrájáról, valamint a versenyről.

A féléves felkészülés, az iskolai döntők és a további megfeszített munka után a kijutott toldysok (Körtvélyessy Kata 4. a, Molnár Dóra 5. b, Paredes Sofi 5. b és e sorok írója) számára kiváló kikapcsolódási lehetőségnek bizonyult első állomásunk, Las Vegas. Többségünk nem járt még az Egyesült Államokban, ezért vegasi érkezésünk valóságos sokkhatást eredményezett: Amerikában minden sokkal nagyobb, az embereknek sok a pénzük, Vegasban komoly összegek cserélnek gazdát nap mint nap. Vendéglátóink célja az volt, hogy megmutassák nekünk az "igazi" Amerikát. Természetesen 5 csillagos szolgáltatást biztosítottak számunkra: a 12 órás repülőút után mi sem eshetett jobban, mint egy hatalmas amerikai hamburgert vacsorázni, majd a Hilton szálloda medencéjéből nézni a naplementét! 

Vegasban fordítva működik az emberek bioritmusa: a turisták nappal alszanak, éjszaka kockára teszik a kaszinókban pénzüket, másnap egy kiadósat pihennek, majd folytatják a hazardírozást. A Toldy delegációja természetesen nem tartozott az ilyen emberek közé – a kaszinóba való belépés alsó korhatára 21 év.

fbla-2019-08-30-04-02.jpg

Élménybeszámoló szeptember 10-én!galéria megtekintése

Miután megnéztünk minden híres, a filmekből is ismert, épületet, hotelt, tornyot és kaszinót, és teljesen feltöltődtünk, indultunk következő állomásunkra, San Antonióba. A texasi település belvárosában szálltunk meg a hotel 23. emeletén, ahonnan pazar volt a kilátás, lehetett is benne gyönyörködni 6 napon át. Ám San Antonió-i látogatásunk fő célja maga az FBLA nemzetközi konferenciája volt, ahol a nyitóeseményt követően magunk is részt vehettünk a versenyen, ki-ki a maga kategóriájában, meghallgathattuk másoknak a prezentációit, majd együtt szurkolhattunk a döntőbe jutottaknak. Lehetőségünk volt arra is, hogy kortársainkkal ismerkedjünk, és megfigyeljük, hogyan működnek a választási kampányok, hiszen a versenyzésen kívül sor került az FBLA új, diákokból álló tisztségviselőinek a megválasztására is.

Mivel a konferencia négynapos volt, maradt idő felfedezni a városkát, amely ugyan az európai emberek számára kevésbé ismert, mégis igen sok látnivalót nyújt: japán kertet; kis folyót, amely a házak alatt csordogál; esti lézershow-t a helyi katedrálisnál, és persze ne feledkezzünk meg az Alamo erődről sem, amely a spanyol hódítók első épülete volt a városban, és 1836-ban jelentős szerepet játszott Texas Mexikótól való elszakadásáért vívott harcában.

Az FBLA verseny lehetőséget biztosít minden olyan diák számára, aki kitartó, és szeretne fejlődni, új dolgokat tanulni, továbbá bepillantást nyerni az üzleti életbe, valamint az amerikai kultúrába. Úgy gondolom, megérte többször is elindulnom ezen a versenyen, mert olyan élményekkel gazdagodtam a 10 nap és a féléves felkészülési idő alatt, amelyeket csak kevés ember tapasztal meg a korosztályomban. Bár a 10-es nemzetközi döntőbe nem jutottunk be, úgy érzem, mindent megtettünk azért, hogy megfelelően képviseljük a Toldyt és Magyarországot. 

foto-2019-08-30-04-10.JPG

Magyarország képviselete 13.000 ember előtt a megnyitóngaléria megtekintése

Szeptemberben harmadjára fog elindulni az FBLA verseny iskolánkban. Sok sikert kívánok a  versenyzőknek!

kapcsolódó archív cikkek

címkék