OSZF '19 - Az imposztor Lux Beni (6. a) kritikája az 5. a előadásáról.

Az 5. a-sok a tavalyi Koccanás után idén is Spiró György egyik darabja mellett döntöttek. Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért pont ezt a darabot választották az 5. a-sok. Ennek különösebb okát nem ismerjük, talán a tavalyi sikerre való tekintettel döntöttek ismételten a már említett Spiró mellett. (Az idei fesztivál mellesleg kedvezett a lengyeleket kedvelőknek, ugyanis több darab is Lengyelországban játszódott.)

Már felérve a díszterembe többen kérdőn nézték, hogy miért vannak Tartuffe színlapok is az imposztoros szereposztások mellé csúsztatva. Magam is furcsállottam először, ám az előadás kezdetével minden értetlenkedés szertefoszlott.

A darab elején egy vilnai színházba csöppenünk, ahol a nagy lengyel színészt, Bogusławskit várják. Mint megtudjuk, egy levelezésből adódó félreértés miatt a Nagy Mester 2 nappal később érkezett a vártnál, pontosan a Tartuffe premierjének napján. Nagy nehezen sikerül rábeszélni Bogusławski-t, hogy vállalja el az előadást, amit maga a gubernátor is meg fog tekinteni. A szövegtanulás során folyton megzavarjak Bogusławkit, de ezáltal megismerkedünk a szereplőkkel: az életükkel, személyiségükkel, céljaikkal. Mindezek alól Bogusławski sem kivétel. Kiderül róla, hogy elszegényedett, és vidéki vendégjátékokból keresi kenyerét.

A próbák során a Mester inkább szeretné, ha az emberek megértenék a Tartuffe mondanivalóját és az apró részletek fontosságát, azonban a Direktor Úr erről egészen máshogy vélekedik. Ő csak azt szeretné, hogy a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb módon elkészüljön az előadás. Bogusławski teljesen ledöbben, mikor ismertetik vele az előadás záróképét. A háttérben a cár életnagyságú portréja fog megjelenni. A Direktornak viszont nagyon fontos a gubernátor és a cár szimpátiája, ezért az elfogadott szövegtől eltérni nem lehet.

img_2224-2019-12-07-18-01.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

A második felvonásban sor kerül az előadásra. A gubernátornak kifejezetten tetszik, azonban a színészek máshogy vélekednek, mivel Bogusławski semmit sem úgy csinál, mint ahogy megbeszélték. A Mester elárulja a Gubernátornak, hogy az egyik szereplő, Rybak, a darab végén össze akarja vagdosni a cár képét, ezért Rybakot elvitetik. A zárójelenetben ennek köszönhetően nem is tud megjelenni, azonban Bogusławki már készült erre és egy rögtönzéssel (ahol magának büntetést kér, a házra pedig a cár áldását) meg is menti a darabot. Ezek után a színészek büntetéstől félnek, azonban a gubernátor semmilyen megrovásban nem részesíti őket, egyedül Rybaknak kell távoznia. Ő ettől függetlenül boldog, és szeretné megköszönni a Mesternek, hogy méltó véget adott az előadásnak, azonban Bogusławski ekkora már rég elhagyta a várost.

A darab szünet nélkül is közel 2 óráig tartott, ennyi idő alatt bizony nagyon nehéz lekötni a nézők figyelmét. Néhány hosszúra nyúlt jelenet, amelyek nem vitték sokkal előrébb a cselekményt, rövidebb lehetett volna. Talán ha kicsit jobban meghúzzák a szöveget, követhetőbb és élvezhetőbb lett volna a darab. Ezt kompenzálta viszont a remek színészi játék. A főbb szereplők szinte kivétel nélkül magas színvonalon játszottak, kellő határozottsággal és átéléssel. Emellett nagyon fontos megemlíteni a kis és közepes szereppel rendelkezőket is, hiszen közülük többen is jeleskedtek. Nem is gondolná az ember, hogy mennyire fontos, hogy ezeket a jelentéktelennek hitt szerepeket is jól játsszák.

Nagyon jól kidolgozott díszlettel állt elő az 5.a, látszott, hogy sok energiát fektettek bele. Ez elmondható volt a jelmezekről is. Teljesen hiteles, korabeli öltözéke volt még a legkisebb szerepet játszóknak is. Mindent egybevetve el tudták érni azt a hatást, hogy az ember elfelejtse azt, hogy ez „csak” egy iskolai előadás, ami hatalmas teljesítmény. Ez egy nehéz darab volt mind a nézőknek, mind a színészeknek, de az 5. a megküzdött a feladattal, és ők kerültek ki győztesen a végén! Emiatt mindenképpen megérdemlik a gratulációt, méltó befejezése volt ez színjátszós éveiknek.

img_2225-2019-12-07-18-01.JPG

Makra Tamás felvételegaléria megtekintése

kapcsolódó archív cikkek

címkék